Workshop ‘AI onder de motorkap’

Workshop ‘AI onder de motorkap’

AI- en Information Literacy zijn nauw met elkaar verbonden. AI wordt dan ook steeds vaker geïntegreerd in bibliotheekworkshops. Om dit op een goede manier te kunnen doen, is het van belang dat je als informatiespecialist niet alleen begrip hebt van AI-toepassingen maar ook van de onderliggende werking en techniek.

Datum: Dinsdag 27 februari
Tijd: 10:00 – 14:30 (inloop vanaf 9:45)
Locatie: UB Binnenstad UU (Drift 27, 3512 BR Utrecht), lokaal 0.21

Deze workshop heeft als doel om inzicht te geven in de werking van Large Language Models: wat gebeurt er in een dergelijk model, hoe wordt het getraind, waarom is het zo enorm groot, wat is terminologie waarvan ik op de hoogte zou moeten zijn?

De volgende deelonderwerpen komen aan bod:

  • Aangezien de LLMs binnen het brede veld van AI vallen, zullen we starten met het geven van een bredere achtergrond over de technische historie van AI.
  • Daarna benoemen we kort de voornaamste gebieden waarin AI wordt toegepast.
  • Vervolgens maken we de stap naar Generatieve AI en zoomen we steeds dieper in op de ontwikkeling van LLMs. Met behulp van kennis over traditionele neurale netwerken wordt de basiswerking en terminologie van LLMs uitgelegd.
  • Ook gaan we in op hoe de huidige LLMs zich onderscheiden van hun voorgangers.

Deze achtergrondinformatie helpt je meer inzicht te krijgen in wat er bij LLMs onder de motorkap gebeurt, en hoe dat de mogelijkheden van LLMs beïnvloedt zonder al te diep in de wiskunde te duiken.

Aan het einde van de presentatie heb je meer inzicht in de concepten achter een LLM zoals ChatGPT en kun je die inzichten, waar nodig, delen met studenten, docenten en andere geïnteresseerden.

Aanvullende informatie

Voorkennis: Geen voorkennis vereist
Workshopgever: Henrike Krijnsen (Nederlandse Defensie Academie)
Lunch De workshop is inclusief lunch; specifieke dieetwensen kun je aangeven in het aanmeldformulier
Maximum aantal deelnemers

40

Aanmelden: De workshop is helaas vol! Je kunt je wel aanmelden voor de reservelijst (Voor als er een plekje vrij komt, en bij veel belangstellenden overwegen we een herhaalworkshop).

We kijken ernaar uit je te verwelkomen op dinsdag 27 februari!

Met vriendelijke groet, De SHB/UKB werkgroep Informatie Literacy

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *