Informatievaardigheden of metaliteracy?

Informatievaardigheden of metaliteracy?

Wat is nu eigenlijk het verschil of de overlap tussen information literacy en metaliteracy?Je hebt het je vast wel eens afgevraagd en Josien Boetje heeft het voor je uitgezocht! 

In de literatuur rondom informatievaardigheden kom je veel verschillende termen tegen. Naast de term ‘informatievaardigheden’ (information literacy) is nu ook de term ‘meta-geletterdheid’ (metaliteracy) in zwang. Metaliteracy is een term die is gebruikt om een ​​nieuwe benadering van geletterdheid in het digitale tijdperk te beschrijven. Maar wat is nou precies het verschil tussen information literacy en metaliteracy?

Informatievaardigheden of ‘information literacy’

Informatievaardigheden is een term die verwijst naar het vermogen van het individu om informatie te vinden, te evalueren en te gebruiken. Dit houdt in dat je informatie uit verschillende bronnen, zowel digitaal als gedrukt, kunt lokaliseren en beoordelen. Het omvat ook het vermogen om informatie kritisch te analyseren en op een ethische manier te gebruiken. Hoewel dit nog steeds een belangrijke vaardigheid is, is het slechts een stukje van de puzzel. In de wereld van vandaag, waar informatie voortdurend verandert en evolueert, is het belangrijker dan ooit om informatie niet alleen te kunnen vinden en gebruiken, maar ook om deze te kunnen creëren en te delen.

Lees hier verder.

Voor meer informatie zie de pagina vakinhoud op deze website.

2 reacties

  1. Beste Shb, ik voel me vereerd dat jullie mijn blog op jullie site hebben gedeeld.
    Wel zou ik graag hebben dat jullie de letterlijk overgenomen tekst hier weghalen, en mensen in plaats daarvan naar mijn site verwijzen.
    Jullie mogen best eén alinea overnemen, en dan met ‘lees hier meer’ naar mijn site verwijzen.
    De gehele blog overnemen vind ik niet netjes.
    Alvast bedankt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *