Paul Zurkowski, grondlegger van het concept information literacy, overleden

Paul Zurkowski, grondlegger van het concept information literacy, overleden

Mocht je het gemist hebben: uit de IP van vorige maand:

De Amerikaan Paul (George) Zurkowski, grondlegger van de information literacy-beweging, is onlangs op 89-jarige leeftijd overleden. Hij bleef tot op hoge leeftijd bezig met dit thema.

Als founding president van de Information Industry Association (1968-1989) introduceerde Zurkowski het concept information literacy – informatiegeletterdheid of informatievaardigheid – in 1974 in zijn baanbrekende rapport The Information Service Environment Relationships and Priorities, dat hij had ingediend bij de toenmalige National Commission on Libraries and Information Science (NCLIS).   

Voorzitter van de Information Literacy Group (ILG) Jane Secker in haar herinnering aan Zurkowski: ‘We hadden het voorrecht om Paul bij ons te hebben voor de veertigjarige viering van de term informatievaardigheden op LILAC 2014, toen hij een korte toespraak opnam voor de conferentie. In deze video legt Paul uit hoe hij in 1974 tot de term “information literacy” kwam, vertelt hij over pogingen om informatie door de jaren heen te controleren en ook over hoe informatievaardigheden er de komende veertig jaar uit zouden kunnen zien. Hij eindigt met een oproep tot actie om informatiegeletterdheid op universele basis uit te breiden, zoals hij dit voor het eerst voor ogen had in 1974. De presentatie is zeer relevant voor de actualiteit.’

In IP #5-2020 schreef Anneke Dirkx een artikel over deze thematiek (‘Informatievaardigheid in hoger onderwijs gekaderd’).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *