Model publicatiebeleid en handreiking Open access publiceren beschikbaar voor hogescholen

Model publicatiebeleid en handreiking Open access publiceren beschikbaar voor hogescholen

Uit een eerdere inventarisatie bleek dat een aanzienlijk aantal hogescholen nog geen publicatiebeleid heeft of een publicatiebeleid dat toe is aan herziening. Voor deze hogescholen en voor hogescholen die hun publicatiebeleid willen herzien heeft de taskforce Open access in opdracht van het Adviescollege Open Science van de Vereniging Hogescholen een model publicatiebeleid en een handreiking open access publiceren ontwikkeld ter inspiratie en als hulpmiddel om stappen te zetten met open access.

In het publicatiebeleid legt een hogeschool vast welke doelstellingen zij heeft voor open access publiceren en wat de voorkeursroute is om deze te bereiken. De handreiking helpt onderzoekers om open access in de praktijk te brengen. Beide documenten zijn beschikbaar onder een CC BY-licentie en te gebruiken en aan te passen naar de eigen situatie. Het model is gebaseerd op vastgesteld publicatiebeleid van Hogeschool Rotterdam. Het Adviescollege Open Science heeft een positief advies gegeven over het model en daarmee is er een breder bestuurlijk draagvlak in het hbo.

Model open access publicatiebeleid – Vereniging Hogescholen

De Taskforce Open access bestaat uit: Sarah Coombs (Saxion), Martje van Ankeren (VH), Jetze Touber (SIA), Leen Liefsoens (HHS), Lisanne Knol (Hanzehogeschool), Pascal Braak (HvA), Raymond Snijders (Windesheim) en Judith Pijnacker (voorheen vanuit SURF/HR, nu HU).

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *