Reminder: Bouwstenen gezocht voor het “Librarian in Residence”-programma van FOBID

Reminder: Bouwstenen gezocht voor het “Librarian in Residence”-programma van FOBID

De Internationale Commissie van FOBID werkt onder de leiding van Tecla ten Berge samen met partners uit Duitsland (Goethe Institut en BID) aan een uitwisselingsprogramma voor young professionals.

Het idee van dit zogenoemde “Librarian in Residence(LiR)”-programma is om jonge medewerkers van bibliotheken de mogelijkheid te bieden, om bij een bibliotheek in het partnerland inzicht te krijgen in hun werkwijze en uitvoering betreffende bepaalde onderwerpen.
Het programma heeft een driejarige looptijd; het is in 2019 begonnen en loopt nog tot 2022. Op moment is het programma vooral gericht op Duitse deelnemers, maar het is niet uitgesloten dat het ook vice versa zal worden aangeboden.

Tijdens het verblijf in het partnerland kunnen verschillende bibliotheken worden bezocht, contacten gemaakt en ervaringen worden uitgewisseld. In principe zorgt de LiR zelf voor de organisatie en het programma van zijn verblijf. De duur van het verblijf is tussen 10 en 21 dagen lang.

De Internationale Commissie FOBID is bezig om een bouwstenen-catalogus samen te stellen waaruit een aankomende LiR zijn eigen programma kan samenstellen.
Voor deze bouwstenen-catalogus vraagt de Internationale Commissie FOBID alle SHB-leden om bouwstenen aan te leveren. Er valt te denken aan bouwstenen over bijvoorbeeld de digitale bibliotheek, open source bibliotheeksystemen, informatievaardigheden etc. Elke bibliotheek weet zelf het beste wat zij als interessante bouwsteen zou kunnen aanbieden.

Hieronder als voorbeeld de bouwstenen van de KB:
• De rol van de KB in het bibliotheek netwerk. Op nationaal niveau uitleggen, hoe de organisatorische situatie van de bibliotheek sector eruit ziet en welke er is voor nationale bibliotheek in verhouding tot OB’s, UB’s, HB’s.
• KB Atelier – Experimenteren met externe partners en publiek voor nieuwe presentatie mogelijkheden en formats voor je collectie (en collectie van andere instellingen). Wisselende onderwerpen (van Podcasts maken, tot VR/AR. Meme generators, veel samenwerkingen met de cultuur en kunstsector in NL).
• Digitale duurzaamheid / digitaal magazijn
• LDI – nationale digitale infrastructuur
• Hackathon / Future Libraries lab
• Creative Europe – Open digital libraries
• Europeana – digitalisering met Europeana en KB

Onze oproep aan alle SHB leden: wat kun/wil je bijdragen aan het LiR programma?
Maak een korte omschrijving van de bouwsteen (inhoud, dagdelen, contactpersoon) en stuur jouw idee(ën) naar: Doro Heine (commissielid): d.m.heine@saxion.nl

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *