De HU Bibliotheek is benieuwd naar oplossingen van collega bibliotheken

De HU Bibliotheek is benieuwd naar oplossingen van collega bibliotheken

Recentelijk hebben we bericht gekregen dat tijdschriften One World en WMO magazine in papieren vorm verdwijnen. Abonnees krijgen een inlog en kunnen het dan online lezen of een pdf downloaden.

Wij kunnen geen pdf’s in ons catalogussysteem hangen, afgezien van het feit dat de uitgever dat niet toestaat, en de inloggegevens publiceren mag ook niet.

We kunnen dus deze tijdschriften niet meer opnemen in onze collectie.

Ongeveer hetzelfde geldt voor een aantal titels van bijv. uitgeverij Eburon. Titels worden bij aanschaf als pdf aan de klant geleverd.

 

Wij zijn op zoek naar legale oplossingen omdat wij voorzien dat deze vorm van publiceren steeds vaker gebruikt zal worden door uitgever. Een verschraling van de bibliotheekcollectie dreigt.

 

Wie van jullie heeft het ei van Columbus?

Reacties kunt u hieronder achterlaten of per email sturen aan Dorine.korsten@hu.nl

2 reacties

  1. Dag Dorine,
    Wij signaleren dit ook. Juist deze week nog met het Tijdschrift voor Hoger Onderwijs van Garant dat gelukkig nog wel Open Access doorgaat. Een oplossing hebben we ook niet. Als journals OA doorgaan is dat natuurlijk mooi. Maar geen oplossing voor de categorie die met een inlog gaat werken. Daar kunnen we als bibliotheken niets mee zoals je terecht opmerkt. Heel benieuwd of andere collega’s iets inventiefs hebben. Interessant vraagstuk want inderdaad verschraling dreigt.

    Gert Jan Kraaikamp
  2. Dag Dorine,
    Inloggegevens publiceren gaat niet, zoals je zegt. Als informatiespecialist heb ik daar wel een antwoord op, hoewel het de vraag is of het helemaal legaal is. Nieuwe afleveringen van een tijdschrift worden gewoonlijk via een e-mail aangekondigd. Ik stuur die mail door met de melding dat inloggegevens bij mij kunnen worden opgevraagd. Zo heb je ook een overzicht of er belangstelling is voor een bepaald tijdschrift. Het levert soms verrassende reacties op.

    Jan Botman

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *