HBO Kennisbank vernieuwd

HBO Kennisbank vernieuwd

HBO Kennisbank is vernieuwd. Het portaal met praktijkgericht onderzoek en afstudeerproducten heeft een nieuw ontwerp, en is makkelijker doorzoekbaar. Het portaal draagt bij aan kennisuitwisseling tussen onderzoek, onderwijs, het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties.

Open access publiceren stimuleren

Ruim 10 jaar na de lancering van HBO Kennisbank was het tijd voor vernieuwing. Naast een nieuw ontwerp om de toegankelijkheid van onderzoekspublicaties te vergroten, willen de aangesloten hogescholen nog meer nadruk leggen op open access publiceren. Het doel is om mensen te inspireren en het hergebruik van onderzoek te stimuleren. Zowel lectoren, docent-onderzoekers als studenten zorgen voor een doorlopende stroom aan interessante publicaties, zoals artikelen, onderzoeksrapporten en afstudeerproducten. HBO Kennisbank is bijvoorbeeld onderdeel van Directory of Open Access Repositories. Hiermee voldoet het portaal aan de eisen van NWO om als ‘Trusted Repository’ te worden aangemerkt.

Ook voor bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties

Uit onderzoek blijkt dat tweederde van de gebruikers van het portaal student is bij één van de betrokken instellingen. Tien procent van de gebruikers vertegenwoordigt organisaties op zoek naar kennis, waarmee zij hun dienstverlening of product kunnen verbeteren. Organisaties hoeven niet altijd zelf het wiel opnieuw uit te vinden maar kunnen putten uit het kwalitatief hoogstaande onderzoek beschikbaar op HBO Kennisbank. Duidelijk maken wat het portaal het werkveld biedt, is daarom ook een belangrijk speerpunt voor de vernieuwde HBO Kennisbank.

HBO Kennisbank: kennis zichtbaar en toegankelijk maken

Binnen hogescholen worden veel publicaties, zoals artikelen, onderzoeksrapporten en afstudeerwerken geproduceerd door lectoren, docent-onderzoekers en studenten. De HBO Kennisbank heeft als doel om deze kennis zichtbaar en toegankelijk te maken. De aangesloten hogescholen willen hiermee mensen inspireren en het hergebruik van onderzoek stimuleren. De hogescholen zijn zelf verantwoordelijk voor het toegankelijk maken van hun afstudeerproducten en publicaties. Ook bepalen ze zelf welk materiaal opgenomen wordt en of dit zichtbaar is voor de buitenwereld.

Benieuwd? Bekijk de vernieuwde HBO Kennisbank.