Vogin IP Lezing

Vogin IP Lezing

Datum/Tijd
Date(s) - 21-03-2019
Hele dag

Locatie
OBA Amsterdam

Categorieën


Op 21 maart organiseren VOGIN en vakblad IP gezamenlijk voor de zevende keer de VOGIN-IP-lezing. Dat is een dag vol met lezingen én workshops rond het thema “zoeken en vinden van informatie”. Voor iedereen die zich professioneel met informatie bezighoudt, is dit het vaste evenement geworden om bijgepraat te worden over de nieuwste trends en ontwikkelingen en om met vakgenoten de laatste nieuwtjes uit te wisselen. Het evenement wordt ook dit keer weer in de OBA in Amsterdam gehouden.

Over beide keynote sprekers is al eerder gecommuniceerd: dat zijn Eliot Higgins – de oprichter van Bellingcat – en Frédérik Ruys – van de visualisaties bij de VPRO-serie “Nederland van Boven”.

De andere sprekers mogen er ook zijn. Dat zijn Cynthia Liem, die als researcher in residence bij de KB onderzoek deed naar muziekinformatie die in Delpher te vinden is, en Marieke van Erp, die – ook al bij de KB – aan een receptenproject heeft gewerkt. Verder doet Folgert Karsdorp uit de doeken hoe een computerprogramma rap-teksten kan genereren, die – zoals deze zomer op Lowlands bleek – nauwelijks meer van “echt” te onderscheiden zijn. Meer uit commerciële hoek komt Paula Kassenaar die bij Zalando verantwoordelijk is voor de Knowledge Graph waarmee zowel vindbaarheid als beheer van hun producten verbeterd is. Daan Odijk is “lead data scientist” bij RTL en probeert daar potentiële TV- en video-kijkers beter van informatie op maat te voorzien. Verder komt Arnoud Engelfriet je bijpraten over wat onder AVG/GDPR wetgeving nog gezocht en gevonden mag worden.

En dan is er nog een uitgelezen selectie van tien workshops met uiteenlopende onderwerpen, van Wikidata tot Knowledge Graphs, van SEO tot semantische zoekmachines. Eén daarvan brengen we speciaal onder de aandacht:

De Amerikaanse auteur van het leerboek “The Accidental Taxonomist”, Heather Hedden, komt bij ons een workshop geven, waarin zowel de zoek- als de maakkant van taxonomieën aan de orde komen. Zij formuleert het zelf aldus: “Taxonomies support information findability, but only if they are well designed“. Taxonomieën moeten dus beslist niet zo “accidental” zijn als de titel van haar boek wellicht suggereert.

Aanmelden voor de VOGIN-IP-lezing en inschrijven voor deze of een van de negen andere interessante workshops kan via de link.